13 Yaş ve 8. Sınıf Aşısı Zorunlu mu: kısa sorular ve cevaplar
Bu cevaplar, Av. Ertuğrul Targal tarafından yazılan “13 Yaş ve 8. Sınıf Aşısı Zorunlu mu? Ergen Aşıyı Kendisi Reddedebilir mi, Veli İzni Gerekir mi?” makalesinden derlenmiş ve Av. Ertuğrul Targal tarafından 23 Ekim 2026’da onaylanmıştır. Genel bilgidir; hukuki görüş değildir.
Aşıyı kabul etmiyorum, velinin reddi nasıl kayda geçer?
Velinin reddi, Hasta Hakları Yönetmeliği'nin 25. maddesine göre yazılı belgeyle kayda geçer. Yani sözlü ret yetmez, aşı reddi formu doldurulur. Aşının yapılmaması okul kaydını da etkilemez.
Çocuğum aşı olmak istiyor ama ben izin vermiyorum, aşı yapılabilir mi?
Yönetmelik veli iznini arar. Veli izin vermediği hâlde müdahale tıbben gerekliyse müdahale Türk Medeni Kanunu'nun 346. maddesine göre mahkeme kararına bağlıdır. Hâkim, çocuğun menfaati ve gelişmesi tehlikeye düşmüşse uygun önlemi alır; bu işlere aile mahkemesi bakar.
Ben aşıya izin verdim ama çocuk açıkça reddediyor, ne olur?
Mevzuat bu durumu ayrıca düzenlemez. Hekim kararı verirken Yönetmelik'teki katılım şartını ve Biyotıp Sözleşmesi'nin yaş ve olgunlukla artan ağırlık kuralını uygular. Ergen ne kadar büyük ve olgunsa görüşü o kadar ağır basar.
Çocuğum 13 yaş aşısını yaptırmazsa okul kaydı etkilenir mi?
Hayır. Bu aşıyı zorunlu kılan bir kanun hükmü yok ve aşının yapılmaması okul kaydını etkilemez. Anayasa Mahkemesi de çiçek aşısı dışında genel ve zorunlu aşı uygulamasına dayanak olacak bir kanun hükmü bulunmadığını tespit etti.
18 yaşın altındaki herkes için zorunlu aşı yasası çıktı mı?
Hayır. Meclisteki zorunlu aşı teklifi 18 yaşından küçük herkesi kapsıyor, ama kanunlaşmadı. Bu yüzden 13 yaşındaki çocuğun Td aşısı zorunlu değildir.
Kaç yaşından sonra aşı kararını kendim verebilirim?
Erginlik on sekiz yaşın doldurulmasıyla başlar; evlenme de kişiyi ergin kılar (TMK m. 11). Ergin kişi aşı kararını kendisi verir ve kanunen zorunlu olan hâller dışında önerilen aşıyı reddedebilir.