Aşı Reddi Formu, Tutanağı ve Dilekçesi: kısa sorular ve cevaplar
Bu cevaplar, Av. Ertuğrul Targal tarafından yazılan “Aşı Reddi Formu, Tutanağı ve Dilekçesi: Aile Sağlığı Merkezinde Ne İmzalanır?” makalesinden derlenmiş ve Av. Ertuğrul Targal tarafından 23 Ekim 2026’da onaylanmıştır. Genel bilgidir; hukuki görüş değildir.
Aşıyı reddedersem sonradan aleyhime kullanılır mı?
Hasta Hakları Yönetmeliğine göre reddetme hakkının kullanılması, kişi sağlık kuruluşuna yeniden başvurduğunda aleyhine kullanılamaz (m. 25). Çocuk adına bu kararı veli verir; sağlık personeli reddin sonuçlarını anlatır ve yazılı belge alır.
Aile hekimi aşı reddi formunu neden istiyor?
Aşılamada aylık başarı oranı düşen aile hekiminin brüt ücretinden %2 ile %10 arasında kesinti yapılır. Velinin imzaladığı ret formu ya da imzadan imtina tutanağı, hekimin bu kesintiye itiraz ederken sunduğu belgedir.
Aşı reddi formunun bir örneğini isteyebilir miyim?
Evet. Hasta Hakları Yönetmeliğinin 16. maddesine göre kişi kendi sağlık kayıtlarını, çocuk için veli, inceleyebilir ve bir suretini alabilir. İmzalanan formun ya da düzenlenen tutanağın bir örneği bu hükme göre istenebilir.
Çocuk mahkemesinin verdiği sağlık tedbiri kararına ne kadar sürede itiraz edilir?
Kararın öğrenildiği günden itibaren iki hafta içinde itiraz edilir ve en yakın çocuk mahkemesi inceler (5395 sayılı Kanun m. 14; CMK m. 268). İtiraz reddedilip karar kesinleşirse otuz gün içinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılabilir.
Zorunlu aşı kanunda var mı, hangi aşı zorunlu?
Anayasa Mahkemesine göre 1593 sayılı Kanun yalnız çiçek aşısını zorunlu tutar; diğer aşılar Bakanlık genelgesiyle uygulanır. 15.10.2026 itibarıyla bu Kanuna aşıyla ilgili yeni bir hüküm eklenmedi.
Aşı yerine dilekçe versem yeterli olur mu?
Bazı aile sağlığı merkezleri form yerine veliden yazılı dilekçe ister. Hangi belge düzenlenirse düzenlensin, sonraki süreç o belgede yazılı işlem üzerinden yürür; bu yüzden reddettiğin her işlemin belgede açıkça yer almasına dikkat et.