Malul Sayılmayan Gazilere Aylık 2026: kısa sorular ve cevaplar
Bu cevaplar, Muhammet Zeyd Targal (Hukuk Fakültesi Öğrencisi) tarafından yazılan “Malul Sayılmayan Gazilere Aylık 2026: Kimler Alacak, Ne Kadar, Başvuru Süresi ve 15 Temmuz Gazileri (7594 Sayılı Kanun)” makalesinden derlenmiş ve Av. Ertuğrul Targal tarafından 23 Ekim 2026’da onaylanmıştır. Genel bilgidir; hukuki görüş değildir.
Terörle mücadele gazisi aylık için nereye başvurur?
Olay tarihinde mensubu olduğun kuruma başvurursun, örneğin Jandarma Genel Komutanlığı veya Emniyet Genel Müdürlüğü. Kurum uygun görürse seni Sağlık Bakanlığının belirlediği hastaneye sevk eder; sağlık kurulu raporu için ücret alınmaz. Son gün 18 Ağustos 2027'dir.
Başvuru için hangi belgeleri toplamalıyım?
Rapor eski tıbbî kayıtlara dayandığı için olay tarihine ait acil servis kayıtlarını, ameliyat notlarını, olay tutanaklarını ve görev belgelerini başvurudan önce toplaman gerekir. Sağlık kurulu raporunda en az bir adli tıp uzmanı yer alır.
15 Temmuz gazisi aylık için ayrıca başvuru yapmalı mı?
Kanun 15 Temmuz gazileri için ayrı bir başvuru süresi veya sağlık kurulu raporu şartı koymaz; aylığı SGK bağlar. Ödeme başlamamışsa Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı başvuru yapabilirsin. Aylık 1 Eylül 2026'dan itibaren bağlanır.
Başvurum reddedilirse ne yapabilirim?
Kurumun başvuruyu kapsam dışı görmesi veya sağlık kurulu raporunun olumsuz olması idarî işlemdir. Tebliğden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açabilirsin. Süreyi kaçırmamak için tebliğ tarihini not et.
Bu aylık için olay tarihi önemli mi, bugünkü bir yaralanma için başvurabilir miyim?
Geçici madde 20 yalnızca yürürlüğe girdiği 18 Ağustos 2026'dan önce yaşanan olaylara bir defaya mahsus uygulanır. Sonraki olaylar için bu maddeye dayanılarak başvuru yapılamaz.
Hafif yaralanma aylık için yeterli mi?
Hayır. Yaralanmanın Adli Tıp Kurumunun tıbbî ölçütlerine göre olay tarihinde hafif nitelikte olmadığı ve olayla yaralanma arasında illiyet bağı bulunduğu sağlık kurulu raporuyla tespit edilmelidir. Ayrıca kişinin malul sayılmamış olması gerekir.