Seyyar Satıcı Cezası 2026: kısa sorular ve cevaplar

Bu cevaplar, Muhammet Zeyd Targal (Hukuk Fakültesi Öğrencisi) tarafından yazılan “Seyyar Satıcı Cezası 2026: 1.764 TL İşgal Cezası, Mallara El Konulması, İtiraz ve Seyyar Satış İzni” makalesinden derlenmiş ve Av. Ertuğrul Targal tarafından 23 Ekim 2026’da onaylanmıştır. Genel bilgidir; hukuki görüş değildir.

Zabıta mallarımı aldı; cezayı ödersem geri alabilir miyim?

Evet. Mallar emanete alınır; ceza ödenip süresi içinde istenirse sahibine geri verilir. Ceza ödenmeyip gıda maddeleri iki gün, diğer mallar otuz gün içinde geri alınmazsa gıda bankasına veya yoksullara verilir. Bu yüzden tutanağa malların eksiksiz yazılmasına ve süreleri takip etmeye dikkat et.

Yazılı iznim varken zabıta ceza yazarsa ne yapmalıyım?

Yazılı izni olan satıcıya Kabahatler Kanununun 38. maddesi uygulanmaz. Karar tebliğ veya tefhim edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde sulh ceza hâkimliğine dilekçeyle başvur ve iznini delil olarak göster. Süre geçerse karar kesinleşir.

Özel mülkte satış yaparsam seyyar satıcı cezası gelir mi?

Ceza için kaldırım, cadde, sokak veya meydan gibi herkese açık bir yerde satış yapılması gerekir. Satışın kamuya açık alan yerine özel mülkte yapılması itirazda en sık ileri sürülen noktalardandır. Karar tebliğinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza hâkimliğine başvurulur.

Seyyar araçta ekmek satabilir miyim?

Seyyar araçta ekmek satışına Tarım ve Orman Bakanlığı talimatıyla izin verilmez. Evde üretilen gıdanın satışının ayrı kuralları vardır. İzinsiz satış yaparsan 2026'da 1.764 TL ceza verilir ve mallar emanete alınabilir.

Vergi muafiyet belgem varsa belediye izni almama gerek kalır mı?

Hayır. Vergi muafiyeti belediyenin satış iznini karşılamaz. Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi olan satıcı da izinsiz satış yaparsa Kabahatler Kanununun 38. maddesine göre cezalandırılır. İzin, satış yapacağın yerin belediyesinden istenir.

Seyyar satıcı cezasına itiraz süresini kaçırırsam ne olur?

Karar tebliğ veya tefhim tarihinden itibaren 15 gün içinde sulh ceza hâkimliğine başvurmazsan karar kesinleşir. Mücbir sebeple süre kaçırıldıysa sebebin kalktığı tarihten itibaren yedi gün içinde başvuru yapılır. Süre riski olduğu için tebliğ tarihini hemen not al.

Avukat bul: avukata ulaşma yolları

Makalenin tamamını oku